|
Asboth Oszkár (Pâncota, 31 martie 1891. – Budapesta, 27 februarie 1960.) |
Inginerul care a realizat primul zbor pe verticala din istoria aviatiei s-a nascut la Pancota si a studiat la AradEste cunoscut in intreaga lume. Fiecare enciclopedie tehnica ce se respecta ii acorda macar un paragraf. A fost unul dintre inventatorii cei mai faimosi ai Ungariei, fiind considerat parintele elicopterului. S-a nascut la Pancota si a facut scoala in Arad. Si totusi, in manuaele de istorie romanesti, numele sau este de negasit. In Romania, Oszkar Asboth este un ilustru necunoscut.
DemonstratiaOszkar Asboth este primul om care a reusit sa construiasca un aparat de zbor capabil sa se ridice in aer pe verticala. La 9 septembrie 1928, primul elicopter functional din istoria aviatiei s-a ridicat de pe pamant la o inaltime de 10 metri, unde a stationat timp de 10 minute, spre satisfactia tanarului inginer aradean si a numeroasei asistente internationale. "Elicopterul lui Asboth se ridica pe verticala cu o viteza remareabila (...) la orice inaltime si poate stationa in aer o buna bucata de vreme. Dar cel mai remarcabil lucru este ca, spre diferenta de modelele vechi de elicopter, acesta ramane absolut stabil de-a lungul tuturor axelor", aprecia R.N Liptrot, director al departamentului de cercetare a Ministerului Britanic al Aviatiei, intr-o revista de specialitate din 1931. In urma faimosului sau zbor, aradeanul Oszkar Asboth si-a castiga renumele de "geniul tehnic al Ungariei postimperiale.
Elev la..."Moise Nicoara" Asboth s-a nascut la 31 martie 1891 la Pincota, intr-o familie simpla, tatal sau Gyula Asboth, fiind de meserie padurar. Datorita faptului ca registrele de stare civila din acea vreme nu au supravietuit pana in zilele noastre fosta adresa din Pancota familiei este necunoscuta. De altfel, nici un pancotan in ziua de azi, nu-si aduce a minte sa fi auzit de existenta unui faimos inventator care sa se fi nascut in aceasta comuna. Si totusi, absolut toate enciclopediile maghiare de dupa primul razboi mondial mentioneaza Pancota ca fiind localitatea natala a lui Oszkar Asboth. Primele documente oficiale din Arad care poarta numele tanarului sunt doua matricole scolare din 1907 si, respectiv, 1908, aflate in arhivele Liceului "Moise Nicoara". Conform acestor registre, Oszkar Asboth a fost elev in clasa a 7- a la Gimnaziul Superior Regal Maghiar de Stat (vechiul nume al institutiei) vreme de doi ani, tanarul repetand clasa din motive necunoscute. In 1909, Asboth se retrage de la aceasta scoala.
Zmeu tras de motocicleta Ambele matricole consemneaza faptul ca, la terminarea celor doi ani, Oszkar Asboth a primit calificativul "suficient", ceea ce inseamna ca nu a fost unul dintre elevii straluciti ai gimnaziului. Se mai mentioneaza ca a avut o comportare "conform regulamentului" si ca nu a primit nici un fel de bursa, platind cursurile integral. In 1909, imediat dupa parasirea institutiei, tanarul aradean da primele semne ale afinitatii sale pentru tehnica aviatica, construindu-si primul aparat de zbor, un zmeu sofisticat, pe care l-a inaltat tractandu-l cu ajutorul unei motociclete. Curand dupaacest experiment, Asboth concepe un model inovator de avion cu motor si stabilizator, acesta din urma fiind premiat la o competitie organizata de Ministerul Austro-ungar al Apararii.Asa a intrat in atentia specialistilor in aviatie, fiind invitat sa colaboreze cu diversi cercetatori maghiari, austrieci si germani.
Inovatii de razboiLa 28 iulie 1914 Austro-Ungaria ataca serbia si incepe primul razboi mondial Asboth, in varsta de 23 de ani, este inrolat in armata imperiului si este repartizat la fabrica de avioane de la Fischamend, in nord estul Austriei. Aici isi castiga curand respectul celorlalti ingineri, ajungand in fruntea departamentului de manufacturare a elicelor. Pe toata perioada razboiului Asboth construieste si testeaza peste 1500 de modele de elice, reusind chiar sa obtina cateva patente de inventator. Multe din inovatiile sale au fost preluate de fortele aeriene imperiale, care le-au instalat pe avioanele de vanatoare. In 1917, alaturi de locotenent colonelul Istvan Petroczy, profesorul Todor Karman si Vilmos Zurovetz, trei cercetatori ai imperiului, Asboth incepe o serie de experimente pentru realizarea unui aparat de zbor capabil sa se ridice pe verticala. In ultimii ani ai razboiului, modelele sale de elice sunt produse in masa, ceea ce-i aduce atat o faima internationala,cat si venituri considerabile.
Premiera in aerIn 1919, dupa destramarea Imperiului Austro-ungar, Oszkar Asboth lucreaza la Uzinele "Express" din Ungaria, care, in 1922, isi vor schimba denumirea in Uzinele Aeronavale "Oszkar Asboth", dupa numele noului proprietar. Timp de mai bine de zece ani, aceste uzine vor construi elice si caroserii de lemn pentru automobile si avioane. In 1928, inginerul isi reia experimentele de zbor pe verticala, beneficiind si de sprijinul financiar si logistic al armatei. Astfel, la 9 septembrie 1928, elicopterul AH-1 (Asboth-Helikopter 1) se ridica maiestuos in aer si ramane acolo vreme de... 1.100 de rotatii, coborand apoi usurel pe pamant. Masinaria era pusa in functiune de un motor de 9 cilindri si 120 de cai-putere, avand doua elice de lemn, fiecare cu diametrul de 4,35 metri. Cele doua rotoare erau plasate paralel, unul deasupra celuilalt, si se invarteau in sensuri diferite. Rotile au fost inlocuite cu patru mingi de fotbal, pentru a asigura o flexibilitate deosebita a aparatului la aterizare.
Sfarsitul odiseei Intre 1928 si 1931, Oszkar Asboth, de-acum un cercetator faimos in intreaga lume, a experimentat patru modele diferite de elicoptere. Ultimul prototip, AH-4, folosea un motor Clerget de 110 cai-putere si atingea o altitudine de 30 de metri, fiind capabil a se deplasa pe o distanta de 3,2 kilometri, la o viteza de 19 kilometri pe ora. Asboth primeste o multime de comenzi de aparate zburatoare din intreaga lume, fiind si intervievat de nenumarate ori de ziarele importante din Europa. In jurul anului 1935, insa, soarta isi intoarce fata de la genialul inginer. In urma unui accident fatal petrecut in uzinele sale in timpul operarii unui vehicul experimental, Asboth pierde toate contractele internationale si isi inchide uzina. Va lucra in continuare, mai bine de 5 ani, pentru diferite companii aeronautice din Franta, Anglia si Germania. In 1941, se reintoarce in Ungaria, unde moare la 27 februarie 1960, la varsta.de 69 de ani. |