Prezentare generală



Alte lucruri despre Pâncota pe:

http://www.youtube.com/panckota


Prezentare generală

Orasul Pâncota este situat la 37 km fata de municipiul Arad, în zona centrala a judetului, la contactul Câmpiei Aradului cu Muntii Zarandului. Orasul are în administrare si localitatea rurala Maderat. Pâncota are un teritoriu administrativ în suprafata de 70,9 km2 si avea o populatie ce numara la ultimul recensamânt 7186 locuitori.

Din punct de vedere etnic, populatia avea urmatoarea structura: 79,3% români(5699), 8,4% maghiari(604), 8,2% rromi(589), 3,0% germani(215), 0,3% slovaci(22), 0,7% ucrainieni(50) si 0,1%(7) alte nationalitati si populatie nedeclarata.
 Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anii 1202-1203 când asezarea era cunoscuta sub denumirea de villa Pankota. Maderatul este consemnat doar din anul 1746. De mai multe ori vatra orasului a fost distrusa de navalitori. Turcii au cucerit orasul în mai multe rânduri, din anul 1687 intra în administrarea imperiului habsburgic, iar din anul 1867 intra în administratia austro-ungara pâna la Marea Unire din anul 1918.
Economia orasului cunoaste în prezent o dinamica puternica cu cresteri semnificative semnalate în toate sectoarele de activitate. Industria materialelor de constructii, industria mobilei, industria usoara, industria alimentara, serviciile si turismul sunt sectoarele economice cele mai bine reprezentate. Pâncota este si un important centru al viei si vinului, cunoscut atât în tara cât si în strainatate.
Dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului se remarca ansmblul urban desfasurat de-a lungul strazii Tudor Vladimirescu, vechiul han de posta, palatul "Shulkowsky" si nu în ultimul rând Canalul Matca - o importanta lucrare hidrotehnica.