SEQUOIA DIN PÂNCOTA-MĂDERAT
Putine localitati din judet sau din tarã se pot mândri cu arbori seculari care n-au fost încã sacrificati industriei lemnului sau focului iernii. Mãderatul are un astfel de arbore (apartine oraşului Pâncota) cu denumirea completã SEQUOIADENDRON GIGANTEUM . Provine din America de Nord si a ajuns la noi adus de Baronul DIETRICH JOZEF, stãpânul Pâncotei si a împrejurimilor din anii 1820-1855.
Multe a realizat Baronul în aceste tinuturi, în primul rând a sistematizat localitatea prin strãzi drepte si largi. A drenat mlastinile încã existente în acele vremuri în jurul Pâncotei cu tuburi de lut arse îngropate la 70-80 cm. adîncime si care dirijau apele spre Vale. Astfel de tuburi se gãsesc la câtiva pâncotani acasã dar mai pot fi gãsite şi pe teren..Tot Baronul DIETRICH a pus bazele viticulturii moderne din zona.În jurul anului 1840 Baronul a fãcut o micã excursie în America de unde s-a întors si cu 3 arbori deosebiti.
În tara de origine arborele atinge urmãtoarele dimensiuni:
-vârsta de 2000 de ani
-înãltimea de 90-100 de metri
-grosimea la nivelul solului de 10-12 de metri
Cei 2 arbori pe care îi avem în viile Mãderatului au:
-vârsta de 160 de ani
-înãltimea de 30-35 de metri
-grosimea la sol de 1,2 m
Deci mai avem de asteptat ca sã ne convingem de dimensiunile americane.
La început am amintit de 3 copaci adusi de Baron, din pãcate unul care s-a uscat de câtiva ani (din motive necunoscute) se aflã încã între cei doi care se pot vedea în fotografii.
Dupã modesta mea pãrere arborii ar trebui protejati cu un gard care sã nu permitã rãufãcãtorilor sau chiar muncitorilor viticultori sã producã pagube iremediabile acestor “minuni vii“ ,care sunt mândria celor douã localitãti. Suntem sãraci, spun unii dar sã nu fim si ignoranti fatã de ceva care ne poate aduce bucurii si char mândrie sufleteascã. Sã respectam munca altora, trecutul localitãtilor noastre astfel vom putea sã ne respectãm pe noi însine si vom putea fi respectati si noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu